Maakplaats en podium
voor experiment

Tempel is een plek in hartje Amsterdam voor cultuur, creativiteit, samenkomst en experiment. Het gebouw bestaat uit ateliers, een podium en vergader- en workshopruimtes die gebruikt kunnen worden voor diverse gelegenheden.

Stadsarchief Gemeente Amsterdam, 7 november 1931.

Geschiedenis

In een gebouw dat al een eeuw in het teken staat van bezinning en ontwikkeling krijgen nu creatieve geesten de ruimte zich te ontplooien. Voorheen heeft het pand van Tempel dienst gedaan als theosofische tempel, later als synagoge, als filmhuis en vervolgens als moskee. Nu heeft het niet langer een religieuze functie maar is het een plek waar kunstenaars experimenteren en samen creëren, waar mensen en ideeën samenkomen en waar elke hoek van het monumentale gebouw gevuld wordt met creativiteit.

Wel is er één theosofisch principe gebleven in Tempel: er is geen plek voor dogma’s. Tempel is een creatieve broedplaats waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Er is ruimte voor alle kunsten in de ateliers, het kloppende hart van Tempel. Achter glas, geheel in het zicht, werken en experimenteren de kunstenaars zodat hun proces en ontwikkeling voor iedereen te zien is. Zo inspireren de kunstenaars elkaar én onze bezoekers.

‘Ontwikkelen, uitdragen, ervaren, al hoeft het niet altijd in die volgorde’

Temidden van deze creatieve omgeving biedt Tempel plek aan (zakelijke) bijeenkomsten en bijzondere presentaties. Het podium biedt ruimte voor dans, toneel en het experiment. Met een diverse programmering wil Tempel een afspiegeling zijn van de stad waar het gebouw zich bevindt. Iedereen is er welkom om uiteenlopende kunstvormen te ervaren, mee te denken en in gesprek te gaan.

Wie zijn wij

Gerben Mienis

Initiatiefnemer & directeur

Gerben Mienis, initiatiefnemer en directeur van Tempel. Als architect en cultureel ondernemer ontwikkelt hij initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. Samen met een wisselend team werkt hij aan de invulling van Tempel.