De Overgang in Beeld

Een avond vol verhalen, kennisdeling en het samen doorbreken van stereotypen en taboes rond de overgang.

Datum

14 juni

Aanvang

19:00

Prijs

€10

Onderdeel van het BLOODY BEAUTIFUL programma van affect lab

De Overgang in Beeld is een avond vol verhalen, kennisdeling en het samen doorbreken van stereotypen en taboes rond de overgang. Dit evenement is onze eerste gossip sessie, geïnspireerd door de historische betekenis van het woord ‘gossip’ – een feministische praktijk van het delen van ideeën, kennis en het aangaan van verbindingen. 

Tijdens deze avond gaan we in gesprek met drie deskundigen. Presentator Milouska Meulens deelt inzichten vanuit haar carrière in de mediasector in combinatie met haar eigen ervaringen met de overgang. Overgangsconsulent Desirée van Cleef zal ons meenemen in de medische wereld van de overgang, gebaseerd op gesprekken met duizenden mensen die er eerder al doorheen gingen, en fotograaf Petra Kroon zal een lezing geven uit haar boek ‘Silenced Womb’. Daarnaast worden foto’s uit haar kunstproject rondom de overgang vertoond. De avond wordt gemodereerd door Dymphie Braun.


Over BLOODY BEAUTIFUL
BLOODY BEAUTIFUL is een beweging voor minder gehoorde verhalen over menstruatie en menopauze door affect lab. Ons doel is om op creatieve wijze nieuwe publieke verhalen over menstruatie en menopauze te verspreiden op een gender-forward manier. 

affect Lab
affect lab is een onderzoekspraktijk en creatieve studio gevestigd in Amsterdam. In samenwerking met een internationaal artistiek netwerk gebruiken we ontwerpend onderzoek, experimenteel veldwerk en immersieve storytelling om een meer inclusieve toekomst te inspireren. Ons werk wordt geleid door principes van zorg en empathie voor de lokale cultuur en gemeenschap met een focus op co-creatie. De kern van onze projecten is het opbouwen van netwerken van vertrouwen, het bevorderen van een gevoel van saamhorigheid en het bijdragen aan het emotionele welzijn van mensen, buurten en steden.

19:00 inloop
19:30 start
21:00 einde

 

 


Vriendelijk ondersteund door Stimuleringsfonds en Vriendenlotterij Fonds

 

Sprekers 

Petra Kroon
Na haar afstuderen aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg werkte Petra Kroon (Vught, 1965) jarenlang als beeldmaker en (hoofd)redacteur voor diverse tijdschriften, tv-programma’s en online platforms. Haar passie voor noodzakelijke verhalen uit zich in haar geschreven werk en in haar opvallende beeldtaal. Sinds haar toelating op de Fotoacademie in 2016 is werk van Petra Kroon geselecteerd voor het Breda Photo Festival, het Nederlands Fotomuseum en is ze genomineerd voor de SO Awards 2019 van DuPho. Petra studeerde onlangs af met een masterdiploma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Fotografie en Maatschappij) op basis van haar autobiografie over de menopauze. 

Desirée van Cleef
Desirée van Cleef werkt nu 10 jaar als overgangsconsulente en heeft meer dan 1800 vrouwen mogen ontvangen in haar praktijk. Ze begon als verpleegkundige in Ziekenhuis Rijnstate. Daarna heeft ze 10 jaar gewerkt als bedrijfsverpleegkundige/ arboverpleegkundige bij een arbodienst en daaropvolgend 5 jaar ervaring in de diabeteszorg. In 2021 volgde ze de studie overgangsconsulente aan het Care for Women Institute.  Vanaf 2012 is ze  werkzaam bij praktijk Uw Keerpunt als overgangsconsulente, gewichtsconsulente, schrijfster van de blog en Facebookpagina en beheerder van de website.

Milouska Meulens
Milouska studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar studie werkte zij een jaar in Curaçao. Ze presenteerde van 2000 tot en met 23 juli 2015 het Jeugdjournaal op de Nederlandse publieke televisie en maakte ook items voor dit programma. In de zomer van 2012, en ook in de winter van 2014 presenteerde ze incidenteel het NOS Journaal. Tussendoor was ze ook de mol in Wie is de Mol (Avro), presentator van De Wetenschapsquiz Junior (VPRO), Kinderen voor Kinderen, Nederland wordt Groen en Groen Licht van BNNVARA. Sinds 1 januari 2022 presenteert ze voor Omroep ZWART het programma De Nacht Is ZWART op NPO Radio 1. Daarnaast presenteert ze o.a. ‘Becoming Frida’ voor het Nationale Opera en Ballet en schrijft ze columns over een (h)eerlijk leven voor het tijdschrift Genoeg. Ze is ze bestuurslid voor  Stichting WeConnect, OneWorld en de Nationale Kinderherdenking.


Project initiators: affect lab 
Sprekers:
Petra Kroon
Milouska Meulens
Desirée van Cleef
Moderator: Dymphie Braun
Illustrator:  Sioe Jeng Tsao 曹韶盈